Fiind situata in Campeni, capitala de suflet a Tarii Motilor, Casa Montana este alegerea potrivita pentru cei dornici sa descopere obiectivele turistice din imprejurimi.
Muntii Apuseni reprezinta destinatia perfecta pentru cei care vor sa ii descopere reperele turistice extrem de variate: de la minunatii ale naturii si peisaje montane deosebite la bisericile vechi de lemn si de piatra, de la cladirile istorice la exploatarile miniere vechi, de la traseele montane la bunatati culinare specifice zonei.
Fiind o zona extrem de bogata in ceea ce priveste atractiile turistice, va amintim principalele repere:
Domeniul schiabil de la Vartop din Statiunea Arieseni se gaseste la altitudinea de 1200m. Domeniul schiabil este alcatuit din trei partii separate: Partia Piatra Graitoare, Partia Vartop 1 si Partia Vartop 2 si o partie de sanii.
Vartop I este cea mai cunoscuta partie de la Arieseni, avand aproape 20 de ani de existenta. Pe aceasta partie au loc in fiecare an Serbarile Zapezii de la Arieseni, la sfarsitul carora inainte de focul de artificii coboara salvamontistii cu faclii.
Partia Vartop II are instalatie de zapada artificiala, functionala din iarna 2013-2014. Pe aceasta partie veti gasi numerosi monitori si instructori de schi care va stau la dispozitie pentru a va initia in tainele schiului si snowboardului.
Partia Piatra Graitoare de la Vartop este dotata cu telescaun modern, cu o capacitate mare de transport.
Cascada Varciorog este situata în comuna Arieseni, în apropierea satului Vamvucesti, la poalele Varfului Piatra Graitoare, într-o pădure de molizi si brazi.
Vârciorog este una dintre cele mai spectaculoase cascade din Munții Apuseni, fiind şi unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din zona Arieșeni-Vârtop. Aceasta oferă pe timpul primăverii şi începutul verii un spectacol impresionant datorită fluxului de apă care este mai mare în această perioadă. Traseul este accesibil pe tot timpul anului, chiar şi iarna, când zăpada nu este foarte mare.
Reprezinta cel mai mare depozit de gheaţă fosilă din ţară (75.000 mc).
Avenul şi peştera "Gheţarul de la Scărişoara" sunt situate pe cumpăna de ape dintre bazinul Văii Ocoale şi bazinul Văii Gârda Seacă, în cadrul platoului carstic Scărişoara.
Pestera se afla la o altitudine de 810 metri si are o lungime de 131 metri. Intrarea in pestera se face printr-un impresionant portal de peste 10 metri inaltime Pestera Poarta lui Ionele este situata in Parcul Natural Apuseni, in comuna Garda de sus, judetul Alba si este una dintre cele mai importante pesteri din Cheile Ordancusii.
Cheile Ordancusii merita vizitate datorita peretilor de stanci ce strajuiesc Valea Ordancusii; aici reusesc sa creasca brazi si molizi care parca isi infing radacinile in stanca.
Izbucul Cotetul Dobrestilor se gaseste la 3 kilometri de Poarta lui Ionele, pe Valea Garda seaca. Izbucul este o mica grota din care iese la lumina soarelul un parau subteran.
Groapa Ruginoasă este o ravena uriasa de peste 600 de metri in diametru si 100 de metri adancime, cu rupturi ruginii. S-a format prin eroziunea torentiala, extrem de activa a depozitelor de cuartite, fresii si argile rosii. Este o adevarata Rana vie in trupul muntelui, eroziunea se extinde si in prezent insa pe o parte a gropii a inceput vegetatia sa creasca datorita pantei mai line. Intre versanti gropii s-au creat vai foarte stramte ce dau un aspect de canion fundului torentului.
Groapa Ruginoasa, datorita unicitatii peisajului, este o arie protejată de interes național – rezervație naturală de tip geologic – situată în partea sud-estică a județului Bihor, pe teritoriul administrativ al comunei Pietroasa. Face parte din Parcul Natural Apuseni.
Spectaculoase sunt lacasurile de cult, cladite din lemn, cu o istorie ce coboara pana in secolul al XVII-lea. Frumoasa biserica de lemn din satul Goiesti, comuna Vidra, este edificatoare in acest sens. Construita in 1712, pastreaza inca fragmente ale picturii realizate in anul 1791.
Tot din acest an dateaza candelabrul din lemn. De asemenea, Biserica din Ciungi este un edificiu religios ce dateaza din 1791, fiind denumita astfel de craisorul muntilor, Avram Iancu. Acesta este un alt lacas de cult realizat din lemn ce merita vizitat.
Cascada Pisoaia este o splendida cadere de apa de peste 18 metri inaltime situata peste drum de Dealul cu melci. Este rezervatie peisagistica, aflata pe un prag stancos de calcare, inconjurata de o padure de amestec conifere-foioase. Apele din zona sunt bogate in calcar si dau nastere unor splendide formatiuni calcaroase, de varsta paleozoica, care maresc spectaculozitatea locului. De asemenea langa cascada se gasesc trei bolovani gigantici sculptati de vreme ce sporesc frumusetea locului si dau peisajului un aspect pitoresc deosebit.Sau dupa cum ar descrie-o un geograf : caderea de apa se realizeaza de la cca.18 m inaltime, cu un front de despletire a firului apei de 25 m pe abruptul stancos pe care se scurge.
Este situata in comuna Vidra – sat Nemesi - pe stanga vaii Ariesului Mic – la 15 kilometri de orasul Campeni si 10 kilometri de centrul comunei Vidra.
Dealul cu Melci este un unicat geologic, cu o vechime de 65-70 milioane de ani, reprezentand o alternanta de conglomerate cu gresii si marne unde sunt incrustate 35 specii de moluste. Specia dominanta este Acteonella gigantea.
Casa eroului național Avram Iancu - conducatorul revolutiei de la 1848-1849.
Aceasta este situată în satul Incești, la intrarea în comuna Avram Iancu venind dinspre Câmpeni.
Casa Craiului Muntilor este o casă specific moțească, din 1801 - cu acoperișul țuguiat și terminat cu 4 arcade semicirculare. Cuprinde obiecte personale ale lui Avram Iancu printre care: tunul, săbiile, fluiere și alte arme. În cadrul acestei expoziții se păstrează certificatele școlare ale lui Avram Iancu, documente referitoare la pregătirea și desfășurarea răscoalei, precum și Testamentul lui Iancu.
Învăluite în aer de legendă, Detunata Goală și Detunata Flocoasă surprind printr-o frumusețe sălbatică remarcabilă, prin prezența coloanelor de bazalt. Aflate în înșiruirea de culmi ale Munților Metaliferi, aceste două vârfuri, relativ modeste ca altitudine, reprezintă puncte de mare atracție turistică.
După cum spunea folcloristul Ion Pop-Reţeganul, Detunata este “…un pisc de piatră de bazalt, compus din prisme mari, ce stau din jos drept în sus, ca şi când ar fi nişte arbori uriaşi, unul lângă altul, în Munţii Abrudului, spre miazănoapte-răsărit de la Bucium Şasa”.
Roşia Montană, localitatea cu cea mai veche tradiție în exploatarea metalelor prețioase din Europa, a fost cunoscuta si sub numele de Alburnus Maior. Peste 100 de kilometri de galerii realizate prin metode miniere tradiţionale se găsesc în subsolul Roşiei Montane, formând un labirint mai vechi ca istoria poporului român. Sistemul de lucrări este atât de complex încât lungimea exactă nu e cunoscută nici în prezent.
Galeriile Romane sunt printre cele mai vechi exploatatii miniere din Europa in care este permis accesul vizitatorilor. Acestea însumează şapte kilometri din total şi sunt unice în lume prin lungime şi gradul de păstrare.
Poiana cu narcise de la Negrileasa este o arie protejată de interes național, situată în judeţul Alba, pe teritoriul administrativ al comunei Bucium (Munţii Metaliferi, la est de Vârful Vâlcoi (1.348 m), între Valea Negrilesei şi Valea Grozei).
În fiecare an, la sfârșitul lunii mai Poiana Narciselor intră în centrul atenţiei datorită „Sărbătorii Narciselor” , eveniment prin care obiceiurile, tradiţiile şi valorile populare sunt evidenţiate într-un cadru de basm.